Radionice i predavanja

Satnica Schedule Subota 27.6.2020. godine
Saturday 27/6/2020
Nedelja 28.6.2020. god
Sunday 28/6/2020
11.00 -11.45 Otvaranje festivala: Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj
Kick-off event: Aleksandar Bogićević, Assistant Minister of Agriculture for the Rural Development
Mionica, pozoriste, folkolor, lekovito bilje
Mionica, theater, folklore, medicinal herbs
11.45 – 12.00 Autar – arapski bend
Autar – Arabian band
12.00 – 12.45 Beograd: predstavljanje tradicije, hrane, folklora
Belgrade: presentation of tradition, food, folklore.
Istočna Srbija: predstavljanje tradicije, hrane, folklora
Eastern Serbia: presentation of tradition, food, folklore.
13.00 – 13.45 Rea, predstavljanje sirove ishrane
Presentation of raw food by Rea
14.00 – 14.45 Centralna Srbija: predstavljanje tradicije, hrane, folklora
Central Serbia: presentation of tradition, food, folklore.
15.00 -16.45 Južna Srbija: predstavljanje tradicije, hrane, folklora
Southern Serbia: presentation of the tradition, food, folklore.
Zapadna Srbija: predstavljanje tradicije, hrane, folklora
Western Serbia: presentation of tradition, food, folklore.
17.00 – 17.45
Ulaz na sva predavanja i radionice je besplatan (bašta). Ulaz na sva predavanja i radionice je besplatan (bašta).
Beograd. 6-7. mart 2019.godine
Jelena Drobnjak

Savremeni trendovi u proizvodnji vina

Jelena Drobnjak i prof. dr Branislav Vlahović

Šta se traži na stranom tržištu u oblasti proizvodnje i prodaje vina i koja vina dostižu visoku cenu? Koje su sorte grožđa trenutno najpopularnije? Kakvi su strandardi i kako doći do novog tržišta van granica Srbije i Vojvodine? Koliko su za izvoz važni dizjan, logo i naziv vina? Kako vam Privredna komora može pomoći da se povežete ili izvezete svoje najbolje proizvode?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovoriće vam Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede i prof. dr Branislav Vlahović.

Kako konkurisati za fond Evropske unije?

Maro Kovačević rukovodilac centra za EU integracije Privredne komore Srbije

Da li biste želeli da se povežete sa stranim partnerima ili da konkurišete za neki od inostranih fondova? “Evropska mreža preduzetnika” pri Privrednoj komori Srbije (PKS), proslavila je deset godina uspešnog rada i pomogla mnogobrojnim firama, malim i veliki proizvođačima u Srbiji da se povežu s partnerima u instranstvu i da iskoriste pomoć Evropske unije za proširenje svoje delatnosti.

O ovoj temi govoriće vam Marko Kovačević, rukovodilac centra za EU integracije PKS.

Borjana Jankovic

Keto ishrana - osnovni koncept

Borjana Vorkapić

Keto ishrana – osnovni concept” "Keto ishrana - ishrana koja se bazira uglavnom, na unosu masti. Nekada nezamisliv koncept, a danas, ne samo da omogućava kontinuirani gubitak kilograma na zdrav način, nego i značajno doprinosi poboljšanju mnogih zdravstvenih problema, pre svega pozitivnim delovanjem na insulinsku rezistenciju koja je sve zastupljenije oboljenje.

Na ovom predavanju imaćete priliku da čujete osnove keto ishrane i lično iskustvo Borjane Janković.

Najčešće zablude o šećerima

Tatjana Olajdžija, nutricionistkinja

Tatjana Olajdžija, nutricionistkinja će govoriti o najčešćim zabludama o šećeru. Na šta prvo pomislite kada kažete šećer i da li znate pod kojim imenima se šećer krije u proizvodima i gde ga sve ima? Ako je glukoza osnovni energetski izvor, zbog čega je višak šećera u ishrani problem? Da li je fruktoza bolja od industrijskog šećera i šta je najbolje, koja prirodna alternativa: med, javor, agave, kokos?

Evo još nekih pitanja i tema:

  • insulinska rezistencija;
  • da li i koliko treba da jedemo voće;
  • HFCS;
  • veštački zaslađivači i
  • stevija i šećerni alkoholi.
dav
Mr. Mehmet OZSİMİTCİ

Kako spremiti turske baklave i ketmer?

Mehmet Ozsimitci, majstor poslastičar

Iz gastronomskog centra Turske, grada Gaziantepa dolaz nam majstor za najpoznatije turske slatkiše, Mehmet Ozisimitci. U njegovoj porodici, već 4 generacije (135 godina), posvećene su ovom slatkom majstorskom zanatu. Mehmet je specijalista za ketmer, čuveni turski slakiš koji se služi za doručak i koj će ovoga puta predstaviti uz baklave. Ketmer se obavezno sprema mladencima posle svadbe da bi im život i ljubav bili slatki.

Mehmotova poslastičarnica i slaktiši nadaleko su čuveni u celoj Turskoj, pa čak i u Istanbulu.

Kuhinja za velike i male - porodična radost spremanja hrane

Petar i Dejan Jovanović, Dhanur ketering

Ako ste se pitali kako da vam deca jedu zdraviju hranu i da kako da nauče da spremaju jednostavne obroke, evo divne ideje - spremajte zajedničke obroke! Petar Jovanović (10) uživa u spremanju obroka za sebe i svoje roditelje jer svakodnevno gleda kako to radi njegov otac koji vodi DHANUR ketring. Hrana je radost i uživanje kada u spremanju učestvuje cela porodica. Obroci koje će vam spremati Petar i Dejan, spremaju se lako i brzo, te mogu biti odličan predlog jela za kuvare - početnike!

Petar i Dejan Jovanovic
image

Kuhinja Pakistana

Modasar Chaudhry, ambasada Pakistana

Pakistanska kuhinja čini miks mnogobrojnih kuhinja, koje mogu biti veoma slične, ali u suštini su različite. Objašnjenje tih razlika leži u različitim etničkim i kulturnim druptvima, kao i geografski i klimatski različitim regionima.  Ukus hrane i obroka varira od regiona do regiona. Trena uzeti u obzir i istorijski uticaj na kuhinje i ukuse.

Pakistanska kuhinja nalazi se na raskršću različitih kulinarskih ukusa. U Istočnim delovima Pakistana, uživa se u više začinjenim jelima, nego u Zapadnim. Pakistan ima i živu kulturu ulične hrane, te postoje neka jela koja se spremaju samo u restoranima ili na ulici, ali ne i u kući.

Hrana s Juga Srbije

Udruženje žena "Etno konac" opštine Ražanj

Udruženje žena "Etno konac" iz opštine Ražanj spremaće poznato jelo ovog kraja, takozvani "červiš". To je specijalitet koji donosi ukus tradicije Juga Srbije, a nekada nezaobilazno posluženje slavske trpeze.

Glavni sastojci su: kuvano pileće belo meso, brašno i beli luk. Ovo toplo predjelo kremaste je teksture i izuzetnog aromatičnog ukusa.

Etno konac

Prethodne radionice

Beograd, 2018.
Danijela Pantić Conić
glavna urednica magazina "Eva i ja", autorka knjige recepata zdravije ishrane "I slatkiši i slaniši"

Divno je kada se menjamo i kada smo srećni zbog te promene, zar ne? Ako se već, sve oko nas menja i ako želimo da napredujemo, onda birajmo hranu koja nas čini zdravijim, pokretljivijim, energičnijim…

Toliko možemo da učinimo za  sebe, zar ne?

Činjenica je da sve manje imamo vremena da spremamo zdraviju hranu i da sve više pribegavamo polugotovim proizvodima, obrocima punim koznervanasa, emuglatora, veštačkih aroma. Zbog toga su nastali i ovi recepti - brzi, jednostavni i što je najvažnije, zdravi i ukusni!

Ako želite zdravije da se hranite, ne odlažite to za sutra, jer od sada više nema izgovora!

Petak, 20.4.2018. godine, od 11.45 do 12.45.

Danijela, wall
Kuhinje sveta, Katy the Cook
Katarina Samardžić
autorka emisije na TV Kitchen „Katy the Cook“ održaće inspirativnu radionicu zanimljivog naziva „Zavodljiva kuhinja“

Stara narodna kaže da put do muškog srca vodi preko stomaka. Koliko ovu teoriju u današnje vreme podržavaju žene, a koliko muškarci i da li zaista ima još uvek smisla, pored mase restorana i fast food-ova na svakom koraku? Svakako da je pred nas žene stavljen ogroman izazov, ali zašto ga ne bismo zavele i u kulinarskom smislu? Zašto ne srušiti stereotipe o domaćici koju većina ljudi zamišlja isključivo za šporetom s masnom keceljom oko struka i neuglednom frizurom?

Na kraju krajeva, sećate se romantične scene iz filma „Devet i po nedelja“, kada Miki Rurk pored frižidera hrani Kim Besindžer? O da, kuhinja itekako može biti seksi mesto! Pa, drage dame, zaigrajte se!

14.45 do 15. 45 u subotu, 21.4.2018. godine.

dr Maja Volk
profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti i poznata veganka održaće predavanje o sirovoj hrani.

„Isceljujuća svojstva žive hrane“ tema je o kojoj će, iz ličnog iskustva, govoriti Maja.

Tom prilikom, poznata autorka emisije o sirovom životu, najaviće radionicama sirove hrane, objasniti načine kombinovanja namirnica i efekte ishrane na zdravlje. Maja će potpisivati svoje tri knjige za sve koji prelaze na zdraviji način ishrane: „Sirovi život“ i „Kotlići su u paklu“, „Živa hrana za živu decu i živahne roditelje.“

Predavanje se održava u petak, 20.40. 2018. godine, od 13. do 13.30.

Maja
dr Feelgod
dr Saša Plećević
anesteziolog i promoter zdravog načina života, poznatiji kao Doktor Feelgood na polusatnoj radionici govoriće od zdravoj ishrani i vežbama.

Saša Plećević, tvorac programa "Doktor Feelgood" i promoter zdravog načina života, završio je Medicinski fakultet u Nišu, gde je dve godine radio u Hitnoj medicinskoj pomoći. Završio je specijalizaciju iz oblasti anesteziologije sa reanimatologijom na VMA.

Na našoj polusatnoj radionici govoriće o zdravoj ishrani. Smatrate da su zdrave namirnice dovoljne za zdravo jelo? Razmislite još jednom ili se jednostavno prijavite za radionicu i saznajte kompletnu formulu zdravlja!

Vođeni naučnim istraživanjima, dugogodišnjim iskustvom i činjenicom da je preduslov zdrave ishrane pravilna priprema namirnica, ovom prilikom želimo da svoja praktična saznanja podelimo sa Vama. Pokazaće vam kako da brzo i jednostavno pripremite zdrave i ukusne obroke, bez ograničenja u kreativnosti, prilagođeno svim starosnim dobima i neodoljivo slasno čak i za one najprobirljivije!

Radionica se odražava u petak 20.4.2018. godine, od 14.45 do 15.45.

Olivera Rosić
Olivera Rosić, poznata je po sirovim gurmanlucima i radionicama zdrave, posne hrane u Srbiji i Hrvatskoj
Za festival "Kuhinje sveta" Olivera i Dragimir Kanački pripremaće atraktivne sirove đakonije poput, zamamnih presnih torti bez brašna (glutena) jaja i sastojaka životinjskog porekla, presne kanape, koktel zalogaje za posetioce.
Cilj radionice je da se pokaže bar mali deo čarolije presne biljne hrane.
Na samoj radionici demonstriraće i pripremu ukusnih namaza i kombinacija koje se lako mogu pripremiti u svakom domu.
Olivera svoju misiju vidi, upravo u popularisanju ideje o biljnoj hrani koja je ukusna, gurmanska i dostupna svima.
Samu ideju, veganske hrane često povezuju s nekakvim novotarijama koje nam Zapad natura ili s elitističkim načinom ishrane i životnim stilom koji nije dostupan svakome, kao što su pojedini pravci u sirovoj ishrani koji su dosta ograničavajući ili usmereni na korišćenje teško dostupnih namirnica.
Iz tih razloga, Olivera i Dragomir će se potruditi da prikažu što više od bogatsva ukusnih presnih jela koja će pripremati od lako dostupnih namirnica, u skladu sa godišnjim dobom.
Jedino što je potrebno je za ovaj način ishrane dobra volja da se napravi promena u ishrani.
Subota, 21.4.2018. godine od 11.45 do 12.45!
Olivera Rosic
Maja Petrovic
Maja Petrović
Maja Petrović, autorka nagrađenog bloga „Vitki Gurman“i knjige o afrodizijacima, hedonizmu i zdravijoj ishrani „Gurmanske veze“, očekuje vas na radionici „Istina o zdravoj ishrani“.

Suprostavljeni pravci, dijete i saveti, a istovremeno sve jače nepoverenje u zvanične nutricionističke smernice koje nisu uspele da reše zdravstvene probleme modernih ljudi – stvorili su pometnju u svakodnevnom životu. Svi se pozivaju na „naučne dokaze“, ali kako danas zaista izgledaju ta istraživanja? Koliko možemo verovati natpisima u medijima „naučnici dokazali da je namirnica x dobra za srce“ – a koliko zdravstvenim tvrdnjama „health gurua“?

Kako da zaštitimo sebe i mislimo svojom glavom, dok nas marketinška mašinerija bombarduje svojim porukama?

Pored ovih pitanja, Maja će odgovoriti na kraju i na najbitnije pitanje: šta je zdrava ishrana – a odgovor će vas verovatno iznenaditi!

Subota, 21.4.2018. godine od 16 do 17.00!

Agus Susetyo
Agus Susetyo, šef kuhinje indonežanskog restorana "Indo food", u Beogradu.
Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, s ponosom predstavalja šefa kuhinje restorana "Indo food" - indonežanskog restorana u Beogradu.
Agus će pokazati kako se spremaju dva popularna i tradicionalna jela iz Indonezije. Prvo je jelo zvano "bala bala", a drugo  "dadar gulung".
Iako je to jednostava varijanta domaće "finger food", varijante, ova hrana ima luksuzan ukus!
Ugrabite šansu da probate indonežansku hranu i dožovite jedinstveno iskustvu uz rad s poznatim indonećanskim šefom Agusom!
@Indonesian Workshop

Vidimo se na festivalu „Kuhinje sveta“ ! 

Subota, 21.4.2018. godine od 13. 30 do 14.30!

Chef Agus Susetyo
Ankica Milić
Ankica Milić
Ankica Milić - o životu bez glutena
Nepodnošljivost glutena manifestuje se kao:
  • kožne promene i alergijske reakcije,
  • bolovi i nadutosti stomaka,
  • mučnine, glavobolje i migrene,
  • nepodnošljivost glutena i
  • put do dijagnoze.
 Sve više je ljudi s dijagnozom celijakije i sve manje tolerancije sistema za varenje prema glutenu. Kako prepoznati nepodnošljivost glutena, kome se obratiti, i kada preći na bezglutensku ishranu? Gde potražiti savet, i kako živeti bez glutena?
Celijakija, intolerancija ili alerija na gluten – tri različita stanja s veoma sličnim tegobama.

Subota, 21.4.2018. godine od 10.45 do 11.15!

Mali kuvari i "dr Sima Milošević"
Mali kuvari je kreativna radionica za zdrave i zabavne dečje obroke
Kako razviti fine motoričke sposobnosti kod dece i ujedno naučiti decu da vole zdrave, prirodne obroke, posebno od voća i povrća? Najbolje je kroz igru! Hajde zajedno da pravimo kanapee i ukusne obroke od darova prirode! Neka vaše dete uživa u pravljenju poslastica, ručka, večere i svega što može činiti zdrav obrok, a će vašem dete predstavljati poseban užitak, koliko za jelo, toliko i za spretnije prstiće!
Ima li boljeg načina da dete zavoli brokoli, kruške, jabuke i da nauči koliko ga ove namirnice čine jakim i zdravim?
Dok vi uživate u festivalu @kuhinjesveta neka vaše dece uživa u radionici koju vode udruženje za promociju i razvoj zdravijih stilova život "Mali kuvari" i predškolska ustanova "dr Sima Milošević".

 

Petak, 20.4.2018. godine od 17.00 do 19.30!

PUSM-Logo
logo-Lavic-Mravic
Lavić Mravić
Inspirativna i zabavna radionica za najmlađe
Radionica za najmlađe, od 2 do 7 godina, podstiče kreativnost kod dece i razvija fine motoričke sposobnosti.
Ova radionca potvrđuje da igra s decom, istovremeno može biti zabavna, obrazovna i interaktivna. Radom u malim grupama, uz stručne vaspitače, deca če naučiti nešto novo i dobro se zabaviti!
Pored toga, ovčice, miševi, krokodili i sve druge životinje, umesto od plastike i gume, mogu se napraviti i od povrća i voća i to za samo nekoliko minuta!
Subota, 21.4.2018. godine od 11.00 do 13.30. i od 17.00 do 19.30!
Satnica petak - 20.04.2018. subota - 21.04.2018.
10.45 -11.15 Predavanje: Vesna Stanojević i dr Mirjana Đokić Nikolić: "Ishrana kao antistres" Predavanje: Ankica Milić: "Život bez glutena"
11.45 – 12.45 Radionica: Danijela Pantić Conić: «Brza, zdrava hrana» Radionica: Olivera Rosić: "Presne torte i druga ukusna sirova hrana"
13.00 – 13.30 Predavanje: Maja Volk: "Sirova hrana koja isceljuje" Predavanje: Snežana Jandrlić: "Energija i hrana"
13.30 - 14.30 Radionica: Ambasada Indonezije: "Upoznajte 2 specijaliteta Indonezije"
14.45 – 15.45 Radionica: Saša Plećević - dr Feelgod "Koliko znate o zdravoj ishrani?" Radionica: Katarina Samrdžić - Katy the Cook, "Kuhinja i zavođenje"!
16.00 -17.00 Predavanje: Maja Petrović, "Vitki gurman" i Sloba Stefanović, glumac i voditelj
17.00 – 19.30 Radionica za decu Predškolska ustanova «Mali kuvari» i «dr Sima Milošević» Radionica za decu Vrtić i predškolska ustanova «Lavić – Mravić»
Ulaz na sva predavanja i radionice je besplatan.
sr_RSSerbian