Lični vodič svakodnevnog života vegana

VODIČ ZA

VEGANE

Autor: Danijela Pantić

Uz nekoliko praktičnih saveta i recepata, olakšaćete sebi kupovinu i pripremu hrane, svakodnevno planiranje obroka, izlazak u restorana, pa čak i društveni život.

3.500 din.

2.500 din.

Odluke i želje...

Svi govore od Ng ću se hraniti zdravije ili sledeće godine želim da više pazim na svoju ishranu, da skinem višak kilograma.

Sada je i vreme da to ostvarite!

Za početak, odaberite knjigu
"Vodič za vegane"
kao početnu edukaciju, uvod u zdraviju ishranu.
Poruči ovde

Okruženje...

Podsmevanje, potcenjivanje, ruganje i ne prihvatanje biljne ishrane, uz razne, navodno, dobronamerne savete:
"Pa uzmi, malo, neće ti ništa biti“
„To je samo supa, izvadila sam meso“
„Hajde, šta ti fali da jedeš meso,
do juče si to jela /jeo?“
„Bez mesa imamo samo riblju čorbu"
„Šta se sad ti foliraš i izmišljaš nešto?“

Vodič za VEGANE

Ako ste tek prešli na biljnu ishranu, čestitam i bravo za odluku koju ste doneli! Biljna ishrana je najbolji izbor za vas i vaše zdravlje, bez obzira na to da li ste 100% zdravi (u tom slučaju ste verovatno, već na biljnoj ishrani) ili imate neki zdravstveni izazov.

Tačno je da ima mnogo razloga za prelazak na vegansku ishranu i vi ste izabrali jedan od njih. To je odlično za početak, a ja ću vam navesti još nekoliko razloga zbog kojih ljudi biraju ovu ishranu umesto ishrane „svaštojeda“: ljubav prema životinjama, poboljšanje celokupnog zdravlja, skidanje kilograma, fizički i psihički zamor od hrane bazirane na mesu i drugoj teškoj hrani, pojačana intuicija, savest i želja da više brinete o životinjama, prirodi i planeti.

A možda vi samo pratite svetske trendove (sve je više poznatih ličnosti širom sveta koje prelaze na vegansku ishranu, što je odlična promocija biljne ishrane i motivacija)?

U svakom slučaju vaša odluka je dobra i ispravna za vas, vaše telo, um, emocije, okruženje, druga živa bića i naravno, planetu!

Sve što vam treba je podrška da realizujete tu nameru i da istrajete u njoj.

No, najpre bi trebalo da imate na umu da, iako vam svi „žele“ dobro zdravlje, ovo je oblast (verovatno jedina) u kojoj ćete naići na veoma jak otpor okoline i teško ćete im objasniti vaš izbor, pa makar to bila i striktna odluka vašeg doktora! Neverovatno je koliko će vaše ne-vegansko okruženje težiti da vas vrati na stari put uz mnoštvo izgovora i opravdanja!

navodnici

U svakom od pravaca ishrane, postoje dobri i manje dobri izbori (izvori) hrane. Tako, funkcioniše današnje tržište na kojem možete naći i hranu iz prirode, bez dodataka i hemije, kao i proizvode gde, od 20 sastojaka na etiketi, 15 ne prepoznajete, niti znate šta oni znače. Ako pripadate grupi koja voli pržena i masna jela, onda dozvolite sebi da probate nešto drugačija jela, poput ukusnih veganska obroka čije recepte možete videti na narednim stranama. Ako baš želite drugačiju hranu od brzih i ne mnogo zdravih jela, onda držite pravu knjigu u ruci. Ovde možete naći raznovrsne i zdravije veganske recepte za svaki dan, jela koja se ne prže u dubokom ulju, a spremaju se brzo i jednostavno, dosta bezglutenskih recepata i slatkiše bez industrijskog šećera, uz minimum brašna i testa.

Ako ste odnedavno vegan, onda je vaša potreba za ishranom, verovatno drugačija u odnosu na nekoga ko se duže hrani zdravije (posebno ako je na sirovoj ishrani).
Vegani početnici uglavnom, biraju hranu koja je slična hrani koju su do tada jeli. To znači da im je važno da bude sličnog ukusa i da posle nje osete da im je pun želudac, te rado biraju pečena i pržena jela ili „teže“ obroke odnosno, namirnice koje se duže vare.

Poznati osećaj „punog stomaka“ daju i obroci u kojima su kombinovane masti, testa ili hleb (ugljeni hidrati) s mahunarkama i pečurkama (proteini). Dobra kombinacija namirnica za svaki dan je veoma važna za sve koji žele zdravo da se hrane, bez obzira na vrstu ishrane i ona treba da sadrži: ugljene hidrate, proteine i masti. Prevedeno u „jelovnik“ to znači da bi, svakodnevni obroci trebalo da sadrže što više svežeg voća i povrća, orašaste plodove, semenke, pečurke, mahunarke, krompir, pirinač, kinou….Pošto veganska jela mogu da budu i pržena i masna, uz mnogo belog brašna i testa, zasićenih masti proizvodi iz pekare i čipseve – može sa zaključiti da ni veganstvo, samo po sebi, ne mora da bude uvek najzdravija ishrana. No, svakako je bolji izbor u odnosu na ishranu „svaštojeda“ (čak i sama reč zvuči tako da teško može asocirati na zdravlje, zar ne?).

Kome je namenjena ova knjiga?

Osim raznovrsnih recepata, sirovih, termički obrađenih, pečenih, kuvanih i po nekog prženog, uz ovu knjigu možete naučiti kako da kombinujete namirnice, spremate zdravije veganske obroke za svaki dan, ne trošite mnogo vremena ni novca na pripremu hrane, izaberete bolje posuđe i generalno, ulepšate sebi život, posebno ako ste u okruženju koje se ne hrani kao vi. Uz nekoliko praktičnih saveta i recepata, olakšaćete sebi kupovinu i pripremu hrane, svakodnevno planiranje obroka, izlazak u restorana, pa čak i društveni život.

Evo nekoliko korisnih saveta, najpre za sve koji su tek prešli na biljnu ishranu, a naravno i za sve ostale koji su svesni važnosti ishrane i njenog uticaja na zdravlje i naravno, za one koji vole sebe i svoje telo i žele da budu zdravi, vitki i vitalni u dvadesetim, četrdesetim ili osamdesetim.

3.500 din.

2.500 din.

O autorki

Danijela Pantić Conić rođena je u Šapcu, gde je još kao srednjoškolka počela da radi na lokalnoj televiziji. U Beograd je došlasa namerom da studira, ali i da radi, pa se zaposlila na RTS-u, isprva u informativnom programu.

Nekoliko godina kasnije diplomirala je na Fakultetu lepih umetnosti – smer menadžment masovnih medija.
Iz informativne, prešla je u zabavnu redakciju gde je postala omiljeno lice svih gledalaca RTS-a vode'i popularnu emisiju Slagalica.

U braku je i ponosna je majka sina Ignjata.

Danijela veoma vodi računa o ishrani i trudi se da te zdrave navike prenese i na sina. Ona je vegeterijanac i nakon dugog istraživanja i ličnog iskustva napisala je priručnik "Vodič za vegane"

Poruči "Vodič za vegane"

3.500 din.

2.500 din.

sr_RSSerbian